Yrd.Doç.Dr. Vehbi ALTUNÇUL


HER MEVSİM BİZLERLE


Saygıdeğer Tekin Haber Gazetesi okurlarım, her mevsim tüketilebilen, yer altındaki yumrusundan yararlandığımız değerli bir besin kaynağı olan patates ile ilgili bilgileri sizler ile paylaşmak istiyorum. Şöyle ki, patates bütün yıl boyunca bulunabilmekte ve her ay hasat edilmektedir. Patates, pirinç, buğday ve mısır sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü gıda kaynaklarından bir tanesi olup, önemli miktarda mineral ve vitamin içermektedir. Genelde sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketilebilecek besin kaynakları arasında gösterilmektedir. Patates A,C, K, B6 ve E vitaminleri içermekte olup, bunun yanında folatlar açısından da zenginidir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, bakır ve manganez yönünden de zengin bir besin kaynağıdır.
100 gr. Haşlanmış patatesin içerdiği besin değerleri :
93 kalori; 2,6 gr. protein; 21,2 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 65 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 4 mgr. sodyum; 503 mgr. potasyum; 23 mgr. magnezyum; eser miktarda A vitamini; 0,1 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 1.7 mgr. B3 vitamini ve 20 mgr. C vitamini’dir, Ayrıca patates, antioksidanlar yönünden de çok zengin olup, Amerikan Tarım Dairesi'ne göre en yararlı 100 besin arasında 17. sırada yer almaktadır. Akciğer kanseri, diyabet ve kalp krizine karşı vücudu........

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.