Yrd.Doç.Dr. Vehbi ALTUNÇUL


HER DAİM YANIMIZDA

HER DAİM YANIMIZDA


Saygıdeğer Tekin Haber Gazetesi okurlarım, 2023 yılının Mart ayının sonuna geldiğimiz vede Ramazan ayının başında olduğumuz bu günlerde her mevsim bizleri ne pişireyim derdinden kurtaran, vücut direncimizi artıran ve her mevsim tüketilebilen, yer altındaki yumrusundan yararlandığımız değerli bir besin kaynağı olan patates ile ilgili bilgileri sizler ile paylaşmak istiyorum.
Şöyle ki, patates bütün yıl boyunca bulunabilmekte ve her ay hasat edilmektedir. Patates, pirinç, buğday ve mısır sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü gıda kaynaklarından bir tanesi olup, önemli miktarda mineral ve vitamin içermektedir. Genelde sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketilebilecek besin kaynakları arasında gösterilmektedir.
Patates A,C, K, B6 ve E vitaminleri içermekte olup, bunun yanında folatlar açısından da zenginidir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, demir, bakır ve manganez yönünden de zengin bir besin kaynağıdır.
100 gr. Haşlanmış patatesin içerdiği besin değerleri
93 kalori;
2,6 gr. protein;
21,2 gr. karbonhidrat:
0 kolesterol;
0,1 gr. yağ;
0,6 gr. lif;
65 mgr. fosfor;
9 mgr. kalsiyum;
0,7 mgr. demir;
4 mgr. sodyum;
503 mgr. potasyum;
23 mgr. magnezyum; eser miktarda A vitamini;
0,1 mgr. B1 vitamini;
0,04 mgr. B2 vitamini;
1.7 mgr. B3 vitamini ve
20 mgr. C vitamini’dir,

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.