Saygıdeğer Tekin Haber Gazetesi okurlarım, alerji bir maddeye karşı vücudumuzun gösterdiği reaksiyondur. Alerjik reaksiyona yol açan antijen ise alerjik madde (alerjen) olarak adlandırılır. Alerji birçok maddeye karşı olabilir. Yiyip içtiğimiz maddelere karşı oluşan alerjiye ise besin alerjisi denir. Besin alerjileri sadece o besini tüketmekle değil, dokunmayla hatta kokusuyla da ortaya çıkabilmektedir. Bilinen odur ki, çocuklarda besin alerjisi görülme oranı daha fazla olup %5- 8 oranında görülür. Yetişkinlerde %1, tüm nüfusta ise % 2 oranında görülmektedir. Çocukların yaklaşık %5’ine besin alerjisi tanısı konmasına rağmen, genellikle büyüyünce bu sorunları ortadan kalkabilmektedir. Çocuklarda bu belirtilerin p’i sindirim sisteminde, %4’ü deride, kalanı da solunum sisteminde görülür.
Besin alerji belirtileri besini tükettikten saniyeler ya da saatler sonra görülebilmektedir. Alerjisi olan kişi alerjik reaksiyon oluşturan bir besin yediğinde vücudu antikor yaparak kendini korur. Antikorlar, histamin gibi kimyasalların salınmasına neden olur ve bu kimyasallar kırmızı lekeler, kaşıntı, kalp atışlarının hızlanması (taşikardi) gibi rahatsızlık verici semptomlara neden olmaktadır.
Süt, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yağlı tohumlar (fındık, fıstık gibi), tahıllar, baklagiller, etler, meyve ve sebzeler, baharatlar, bal, çikolata değişik alerjenler içerebilir. Bu besinlerden bazıları diğerlerine göre daha sık alerji oluşturabilmektedir. Şöyle ki; süt, yumurta ve yer fıstığı, meyve ve sebzelere göre daha sık alerjik reaksiyona neden olmaktadır.
Deride ortaya çıkabilecek belirtiler; dudakların, ağzın, dilin, yüzün veya boğazın şişmesi,........