Yrd.Doç.Dr. Vehbi ALTUNÇUL


BENDEN SÖYLEMESİ

2022 yılını sağlığıyla, hastalığıyla, mutluluğuyla mutsuzluğuyla geride bırakıyoruz.


Saygıdeğer Tekin Haber Gazetesi okurlarım artık 2022 yılını sağlığıyla, hastalığıyla, mutluluğuyla mutsuzluğuyla geride bırakıyoruz. Bazen paramız oldu, har vurup, harman savurduk. Bazen de iki yakamızı bir araya getirmenin mücadelesini verdik. Birçok acı ve tatlı sürprizlerle karşılaştık. Şimdi artık 2023 yılı, yeni ümitlerle bizleri bekliyor. Hep birlikte sağlıklı günlere tüm güzelliklere kucak açalım, hatta demir atalım. Nasıl mı? İşte sizlere yeni yılda sağlıklı, mutlu, kaliteli bir yaşam sağlayabilecek, mucidi olmadığım, canı gönülden benimsemiş olduğum ve sizler için de önermek istediğim 4 önemli şifrem.
1.Şifre: Öfke, stres ve aşırı hırstan kesinlikle uzak dur! “Mümkün mü?” diye bir şeyler fısıldadığınızı duyar gibiyim. Ancak sizlere bu konuda mümkün olduğunca diyebilmekle yetineceğim. Çünkü biliyorum ki bazı davranışlar genetik olarak bizlerle birlikte yaşarlar. Kısaca kişinin fıtratında yer almaktadır. Peki bu birinci şifreyi es geçersek veya dikkat etmezsek, ne gibi bedeller ödeyebiliriz sorusuna bir fizyolog olarak, öfkeyle beraber vücudumuza yüklediğimiz stres tüm iç organlarımıza da hayli zarar vermekte ve fizyolojik olarak vücudumuzda istenmeyen hormonsal tepkilere yol açabilmektedir. Öfke ve sıkıntı, testosteron, epinephrine, norepinephrine ve cortisol artışına neden almakta, bunlardaki dengesiz artış vücudumuzda çeşitli organlarımızda ve fonksiyonlarında (kalp, tansiyon, damar, eklem, akciğer, kaslar gibi) ciddi sorunların gelişimine yol açmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemimizi zayıflatıp vücudun hastalıklara karşı direncini de azaltmaktadır. Bu nedenledir ki, atalarımızın “keskin sirke küpüne zarar” ve “hırsla kalkan zararla oturur” sözüne her daim kulak vermeliyiz.
2.Şifre: Beslenmene mutlaka önem göster! Yeni yılda beslenme planınızda bir değişiklik yapalım ve börek, poğaça, fast-food gibi kolay erişebilir gıdaları sık tüketmeyelim, hatta hiç tüketmeyelim. Bunların yerine daha yeterli ve sağlıklı beslenmek adına kuru kayısı, üzüm, erik ceviz, fındık, badem gibi pratik taşınabilen atıştırmalıkları........

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.