ULUSLARARASI SENDİKALAR KONFEDERASYONU'NDAN KÜRESEL KAMPANYA: "DEMOKRASİ İÇİN”

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), bütün dünyada demokrasinin gerilediği ve buna bağlı olarak işçi haklarının zayıfladığı tespitiyle küresel bir kampanya başlattı.

SİYASET 7.03.2024 13:43:00 74 0
ULUSLARARASI SENDİKALAR KONFEDERASYONU

ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle ile DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bugün (5 Mart 2024) gerçekleştirdikleri çevrimiçi görüşmede kampanyaya dair görüş alışverişinde bulundular.

Dünya çapında dört milyardan fazla insanın sandık başına gideceği tarihi bir yıl olan 2024'te, "DEMOKRASİ İÇİN” başlığıyla başlatılan kampanyada, işçi sınıfı demokrasi talebiyle bir araya gelmeye davet ediliyor.

DEMOKRASİ İÇİN başlıklı kampanya kapsamında işyerinde, ülkede ve uluslararası düzeyde demokrasinin güçlenmesi ve işçilerin sesinin duyulması amacıyla eylem ve etkinlikler düzenlenecek.

ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle kampanyaya dair açıklamasında şunları söyledi:

 "Dünya genelinde demokrasi kritik bir hastalık geçiriyor. Otoriterlik, aşırı sağ ideolojilerin yükselişi, şirketlerin politikaya yönelik olumsuz etkileri ve işçi haklarının zayıflatılması gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Ancak işçi sınıfı ve sendikalar demokrasiyi iyileştirme gücüne sahiptir. Bu kampanya, dünya genelinde sendikaların kolektif gücünü bir araya getirerek demokratik değerleri ve işçi haklarını savunacak ve bu çabaları işyerinden küresel kurumlara kadar sürdürecek."

ITUC'un kampanyasında demokrasinin işçiler için önemi ve gerçek bir demokrasi şu ifadelerle anlatılıyor:

"Cuntaların, oligarkların ve otokratların iktidarı altında işçilerin kaderinin ne olduğunu gördük: kayboluş, ölüm ve toplumsal yıkım. Biz demokrasiyi seçiyoruz. Ancak çoğunluğun arzuları görmezden gelinirken aynı politikaların hüküm sürdüğü sığ bir demokrasiden değil; topluluklarımızda, işyerlerimizde, ülkelerimizde ve uluslararası kurumlarda rotayı işçilerin belirlediği sağlam ve duyarlı bir demokrasiden bahsediyoruz. Gerçek demokrasiyi seçiyoruz.

Dünyanın acilen ihtiyaç duyduğu yeni bir toplumsal sözleşmeyi ancak bu demokrasi mücadelesini kazanarak güçlendirebiliriz. Ve demokrasi, yeni bir toplumsal sözleşme için eylem yoluyla desteklenip yeniden inşa edilebilir. Birlikte, herkes için demokrasi, adalet ve eşitliğe değer veren bir dünyayı şekillendirebiliriz."

DEMOKRASİ İÇİN kampanyasında üç mücadele alanı özetle şu şekilde tarif ediliyor:

İşyerinde demokrasi: İşçilerin temel hakkı olan sendikalaşma, örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve grev hakkının vurgulanması; çalışanların işyerlerinde söz sahibi kılınması; eşit işe eşit ücret; çalışma hayatında şiddet ve tacize son verilmesi

Toplumda demokrasi: İfade özgürlüğünü, adil vergi sistemlerini, toplumsal cinsiyet eşitliğini, sosyal korumayı, nitelikli kamu hizmetlerini, eğitim ve sağlık hizmetlerine eşit erişimi savunmak, şirket çıkarlarının ve aşırı sağ ideolojilerin hâkimiyetine karşı çıkmak.

Küresel düzeyde demokrasi: Kamu refahına, uluslararası insan hakları ve çalışma standartlarına şirketlerin kârından daha fazla öncelik veren daha demokratik ve kapsayıcı karar alma süreçlerinin önünü açmak.

DEMOKRASİ İÇİN kampanyasına DİSK'ten destek

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle ile yaptıkları çevrimiçi görüşmede kampanyaya ilişkin detayları değerlendirdiler.

DİSK'in 9-10-11 Şubat'ta toplanan 17'nci Genel Kurul'unun sonuç bildirgesinde mücadele hedeflerimizin başına "Demokrasi ve Adalet Mücadelesi”nin konulduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi sınıfının geçmişten bugüne kazandığı hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesinin demokratik rejimlerle mümkün olduğunu, sermayenin ve iktidarın tüm denetim ve sınırlamalardan muaf olduğu, hakkı-hukuku tanımadığı bir düzenin, işçi sınıfı başta olmak üzere toplumun geniş kesimleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

31 Mart 2024'te düzenlenecek yerel seçimler öncesi Türkiye'de demokrasinin, hukukun, ifade özgürlüğünün ve beraberinde temel sendikal hakların tehdit altında olduğunu ifade eden Arzu Çerkezoğlu "demokrasi işçinin ekmeğidir” diyen DİSK üyesi işçilerin işyerinde, memlekette ve dünyada demokrasinin gelişmesi için mücadeleye devam edeceğini söyledi.


Pazar 22.5 ° / 13.8 °
Pazartesi 22.5 ° / 13.7 °
Salı 22.6 ° / 13.4 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.